Home | MBIKE BLOGS | Γύρος Γαλλίας Γυναικών: Η ιστορία αλλάζει
31/07/2022 - Tour de France femmes avec Zwift 2022 - Etape 8 - Lure / La Super Planche des Belles Filles (123,3 km) - VAN VLEUTEN Annemiek (MOVISTAR TEAM WOMEN) - Avec le maillot Jaune

Γύρος Γαλλίας Γυναικών: Η ιστορία αλλάζει

Ένας θεαματικότατος και συναισθηματικά φορτισμένος Γύρος Γαλλίας Γυναικών ολοκληρώθηκε στο Παρίσι την Κυριακή 31 Ιουλίου 2022, ύστερα από 33 χρόνια!

 

Photo Credit: ASO/Thomas Maheux, Fabien Boucla

 

Δειλά και αμήχανα, αρχικά, από πλευράς αθλητών και ομάδων, δυναμικά, όμως, από πλευράς μάρκετιγκ και επικοινωνίας, αναβίωσε πριν μια εβδομάδα περίπου ο θρυλικός Γύρος Γαλλίας Γυναικών – Ζwift, ύστερα από 33 ολόκληρα χρόνια.

Η πρώτη προσπάθεια διοργάνωσης ενός γυναικείου γύρου Γαλλίας έγινε το 1955, αλλά, ουσιαστικά, από το 1984 και για έξι συνεχή χρόνια, οι διοργανωτές του επίσημου Γύρου Γαλλίας Ανδρών, εισήγαγαν μια ειδική έκδοση για γυναίκες, που, όμως, λόγω οικονομικών δυσχερειών και άλλων προβλημάτων οργάνωσης, διεκόπη. Κατά καιρούς, οι προσπάθειες συνεχίζονταν, υπό άλλη ονομασία, αλλά δεν κατάφερναν να συγκεντρώσουν το μεγάλο ενδιαφέρον που είχε ο Γύρος Γαλλίας Ανδρών και παρέμεναν αποσπασματικές.

Ώσπου, μετά από 30 χρόνια και παραπάνω, εμφανίζεται η Zwift που υπογράφει ως χορηγός τίτλου για τέσσερα χρόνια και ο αγώνας αποκτά τις δικές του οκτώ ημέρες στο ετήσιο ημερολόγιο, ξεκινώντας, φέτος, από τα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, στις 24 Ιουλίου, λίγο πριν ο Γύρος Ανδρών διατρέξει την τελευταία μέρα του αγώνα του.

 

29/07/2022 – Tour de France femmes avec Zwift 2022 – Etape 6 – Saint-Die-des-Vosges / Rosheim (128,6 km) – VOS Marianne (TEAM JUMBO VISMA)

 

Τα πρώτα ετάπ του φετινού επίσημου πλέον Γύρου Γαλλίας Γυναικών, κύλησαν… παράξενα. Οι αθλήτριες εμφάνιζαν «αψυχολόγητες» συμπεριφορές, άλλοτε με φαινομενικά αδικαιολόγητες επιθέσεις και άλλοτε κρατώντας υπερβολικά συντηρητική στάση, με μια συνολική εικόνα ενός πέλοτον για αρχαρίους, μάλλον, παρά επαγγελματιών αθλητών, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν ατυχήματα, κάποια μάλιστα σοβαρούτσικα τόσο ώστε να κοστίσουν σε αθλήτριες τη διακοπή του αγώνα. Τα συναισθήματα και οι αντιδράσεις των αθλητριών ήταν σε κάθε περίπτωση έντονα, σε σημείο που η Ισπανίδα πρωταθλήτρια ποδηλασίας Mavi Garcia, να ρίξει κυριολεκτικά τον εαυτό της στις ρόδες του αυτοκινήτου υποστήριξης της ομάδας της, προφανώς όχι ηθελημένα!

Από τα μισά της εβδομάδας και μετά, τα πράγματα στρώνουν αρκετά. Παρακολουθούμε πλέον με ενδιαφέρον – παρά με ανησυχία να μην πέσουν στο επόμενο καρρέ – τις γυναίκες αθλήτριες που μπαίνουν στο πετσί του ρόλου, αποκτούν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους – όποιες κι αν είναι αυτές για την καθεμιά τους – αρχίζουν μα προσπαθούν να δουλέψουν περισσότερο ομαδικά και να υποστηρίξουν η μια την άλλη, χαρακτηριστικό το παράδειγμα της τελευταίας ημέρας, όπου η Annemiek van Vleuten, με το κίτρινο jersey, έχοντας ξωμείνει από συναθλήτριες της ίδιας της ομάδας της στο γκρουπ που βρίσκεται, και καθώς διαφαίνεται ήδη από την προηγούμενη ημέρα πως θα είναι η τελική νικήτρια του Γύρου, ζητά από συναθλήτριες της από άλλες ομάδες να περάσουν κι αυτές μπροστά να την τραβήξουν για λίγο.

 

30/07/2022 – Tour de France femmes avec Zwift 2022 – Etape 7 – Selestat / Le Markstein Fellering (127,1 km) – VAN VLEUTEN Annemiek (MOVISTAR TEAM WOMEN)

 

Στα 2-3 τελευταία ετάπ, λοιπόν, οι γυναίκες επικεντρώνονται στο ποδήλατο και στο άθλημά τους αδιαφορώντας για τις κάμερες που τις περιτριγυρίζουν ενοχλητικά – εξαιρετικό το αθλητικό μπούστο της Kasia Niewiadoma, που άνοιξε το jersey σε ανηφορικό κομμάτι για να πάρει αέρα η κοπέλα όπως θα έκανε κάθε αθλητής ανεξαρτήτως φύλλου – αδιαφορώντας πλέον για τα απαράδεκτα παρατεταμένα κορναρίσματα μηχανών και αυτοκινήτων υποστήριξης, χορηγών και όλου του (απαραίτητου; ) συρφετού, που κούραζαν το μάτι του θεατή σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, αλλά, για παράδειγμα, δεν ήταν έγκαιρα εκεί όταν η Annemiek van Vleuten χρειάστηκε να αλλάξει 3 φορές ποδήλατο στο τελευταίο ετάπ και μάλιστα είδαμε να της δίνουν ποδήλατο χωρίς παγούρια με νερό στην ανηφόρα…

Τα ξεπερνάμε, όμως, αυτά, γιατί είμαστε αισιόδοξοι πως αυτές οι «λεπτομέρειες» θα διορθωθούν στο μέλλον. Και γιατί θέλουμε να υπάρξει μέλλον για το Γύρο Γαλλίας Γυναικών για πολλούς λόγους, ανάμεσα στους πιο εγωιστικούς των οποίων, θα αναφέρω τους κάτωθι: καταρχάς, μας ανοίγει η όρεξη με τον Γύρο Ανδρών κι όταν τελειώνει μας αφήνει απότομα στα κρύα του λουτρού… κυριολεκτικά, Ιούλη μήνα, με τέτοια ζέστη.

Κατά δεύτερο λόγο, ταξιδεύουμε για μια βδομάδα παραπάνω στην πανέμορφη φύση της Γαλλίας, και την απολαμβάνουμε ακόμη πιο πολύ, αφού τα κορίτσια πάνε λίγο πιο αργά από τα αγόρια και προλαβαίνουμε να χαρούμε τα αξιοθέατα σαν άνθρωποι, κι εμείς οι καημένοι οι τηλε-τουρίστες…

 

31/07/2022 – Tour de France femmes avec Zwift 2022 – Etape 8 – Lure / La Super PLanche des Belles Filles (123,3 km) – MAJERUS Christine (TEAM SD WORX) et VAN DEN BROEK-BLAAK Chantal (TEAM SD WORX)

 

Πριν κλείσω με μια σύντομη αναφορά στα αποτελέσματα του αγώνα, θα ομολογήσω πως αυτό που μου έλειψε πιο πολύ στο Γύρο των γυναικών και που το ευχαριστήθηκα και με κατασυγκίνησε στον αντίστοιχο των ανδρών – τον οποίο παρακολούθησα με μεγάλη προσήλωση για πρώτη φορά φέτος – ήταν ο αλτρουισμός. Οι γυναίκες, αν και επιδεικνύουμε πιο έντονο συναισθηματισμό από τους άντρες, σε ατομικό επίπεδο, είμαστε πιο επιφυλακτικές σε συλλογικό επίπεδο. Κορίτσια, πρέπει να χαλαρώσουμε – και σε μένα, μιλάω, όχι μόνο γενικά.

 

 

Κανείς δεν μπορεί να μας πάρει αυτό που ανήκει πραγματικά σε εμάς, και υπάρχει αδιαμφισβήτητα κάτι, και περισσότερο από ένα «κάτι», που είναι αποκλειστικά δικό μας, που μας χαρακτηρίζει και που δεν διαπραγματεύεται σε επίπεδο ανταγωνισμού, γιατί δεν θα μας αφαιρεθεί ποτέ. Και αυτό το κάτι είναι η μοναδικότητά μας και τα χαρίσματα που έχει η καθεμιά μας και που με αυτά, τα βγάζουμε πέρα στις δύσκολες ώρες και συμβάλλουμε στη συνοχή και την πρόοδο του μικρόκοσμου που μας περιβάλλει, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Για παράδειγμα, δεν θα ανέβω ποτέ μια ανηφόρα με 24% κλίση με 9χμ/ώρα έχοντας πάνω από 100 χμ στα πόδια μου με 3000 υψομετρικά, ίσως, όμως, και να την ανέβω πάνω στο ποδήλατο ή και να το πάρω στα χέρια σε εκείνο το σημείο, αλλά κι εγώ θα απολαύσω τη θέα από κει ψηλά και θα είναι τα παιδιά μου περήφανα για τη μάνα τους.

 

 

Γύρος Γαλλίας Γυναικών
31/07/2022 – Tour de France femmes avec Zwift 2022 – Etape 8 – Lure / La Super Planche des Belles Filles (123,3 km) – VOS Marianne (TEAM JUMBO VISMA), VAN VLEUTEN Annemiek (MOVISTAR TEAM WOMEN), VAN ANROOIJ Shirin (TREK – SEGAFREDO), VOLLERING Demi (TEAM SD WORX)

 

Συνοπτικά, να πούμε πως στην τελική απονομή του Tour de France Femmes avec Zwift 2022, τα jerseys μοιράστηκαν οι: van Vleuten νικήτρια του ετάπ και κίτρινο jersey, η Marianne Vos (Jumbo Visma) πράσινο jersey, η Demi Vollering πουά jersey (Queen of the Mountains) και η νεαρή Shirin van Anrooij (TREK Segafredo) λευκό jersey, ενώ στη γενική κατάταξη οι 3 πρώτες νικήτριες είναι: Annemiek van Vleuten (Movistar) 26h 55′ 44», Demi Vollering (SD Worx) +3′ 48» και Kasia Niewiadoma (Canyon – SRAM Racing) +6′ 35».

 

https://www.letourfemmes.fr/en/rankings
31/07/2022 – Tour de France femmes avec Zwift 2022 – Etape 8 – Lure / La Super Planche des Belles Filles (123,3 km) – NIEWIADOMA Katarzyna (CANYON // SRAM RACING)

Τα 8 ετάπ του Γύρου μοιράστηκαν ως εξής:

  • 7ο & 8ο, αυτά τα μπρουτάλ τα ανηφορικά, τα κατέκτησε κυριολεκτικά η 39χρονη Annemiek van Vleuten, φορώντας την κίτρινη φανέλα. Η van Vleuten, αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα στη διάρκεια του αγώνα, αρχικά υγείας, για 2 ημέρες, που την οδήγησαν σε συντηρητικές εμφανίσεις στη διάρκεια των 6 ετάπ, και κατόπιν προβλήματα τεχνικά με το ποδήλατό της στο 8ο ετάπ. Παρόλα αυτά, με επιμονή, στρατηγική και τεράστια ψυχική θέληση, κατάφερε να τα ξεπεράσει και να κερδίσει με διαφορά, νεότερες συναθλήτριές της, ξεδιπλώνοντας έτσι την πολύχρονη εμπειρία της στο χώρο της αθλητικής ποδηλασίας.
  • 6ο, με σπάνια πρωτιά, το πήρε η πολύπλευρη 35χρονη Ολλανδέζα αθλήτρια Marianne Vos, που διατήρησε το κίτρινο jersey από την προηγούμενη μέρα και πήρε και το πράσινο. Η Vos έχει πολλαπλές διακρίσεις σε αγώνες, ανάμεσά τους και cyclo-cross, mtb κ.ά.
  • 5ο, η υπέροχη 22χρονη Ολλανδέζα sprinter Lorena Wiebes (Team DSM) φορώντας το πράσινο jersey παίρνει το ετάπ με ένα εντυπωσιακότατο ξέσπασμα στον τερματισμό.
  • 4ο, αυτό με τα σκληρά κομμάτια χωματόδρομου, το πήρε επάξια και με εξαιρετική τεχνική, η Ελβετίδα Marlen Reusser (SD Worx)
  • 3ο, το πήρε πανηγυρικά η Δανέζα Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ-SUEZ Futuroscope), φέτος οι Δανοί έκαναν εντυπωσιακές εμφανίσεις και στους δύο Γύρους Γαλλίας, μήπως επειδή ο Γύρος των ανδρών ξεκίνησε από τη Δανία;

 

24/07/2022 – Tour de France femmes avec Zwift 2022 – Etape 1 – Paris Tour Eiffel / Champs-Elysees (81,7 km) – UAE TEAM ADQ
  • 2ο, το κερδίζει η Marianne Vos, μαζί με το κίτρινο jersey από την Lorena Wiebes.
  • 1ο, η Lorena Wiebes κερδίζει το σπριντ, με δεύτερη την Marianne Vos, και παίρνει το πρώτο κίτρινο jersey Γύρου Γαλλίας Γυναικών 2022.

 

 

Η Άντρη Χριστοφόρου

Η Κύπρια αθλήτρια Antri Christoforou (Human Powered Health) έκανε σπουδαία συνολική εμφάνιση στη διάρκεια του Γύρου, αλλά ακόμη πιο δυναμικά έτρεξε στα τελευταία δύσκολα ανηφορικά ετάπ και κατάφερε να τερματίσει στην 70η θέση της γενικής κατάταξης με +1h 05′ 54»

 

 

Γύρος Γαλλίας Γυναικών
31/07/2022 – Tour de France femmes avec Zwift 2022 – Etape 8 – Lure / La Super Planche des Belles Filles (123,3 km) –

Ραντεβού του χρόνου Κυριακή 23 Ιουλίου 2023, στις οθόνες μας ή… γιατί όχι, στο Παρίσι ή κάπου στη γαλλική εξοχή να φωνάζουμε κι εμείς allez allez! Με ποδήλατο φυσικά!

Αποτελέσματα του αγώνα αναλυτικά μπορείτε να δείτε εδώ.

Δείτε επίσης

H Muc-Off παρουσιάζει την AirMach Electric Mini

Μία αυτόματη αεραντλία σε μίνι διαστάσεις Μικρή αλλά ισχυρή, η νέα μίνι ηλεκτρική τρόμπα της ...

ΔΕΗ IRONMAN® 70.3® Marathon

Ελληνική πρωτιά στις κατηγορίες ανδρών και γυναικών Σε χρώματα ΔΕΗ IRONMAN® 70.3® Marathon, Greece ντύθηκε ...

28ος Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας Κυριακή 20 Οκτωβρίου

Ο 28ος Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας έχει ως σημείο αναφοράς την πλατεία Συντάγματος Ο Δήμος ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest