Home | Αρχική | Ο ιός στέλνει την αγωνιστική ποδηλασία στην… εντατική!
Tour de France 2019 - 106th Edition - 2nd Stage Brussels - Brussels 28 km - 07/07/2019 - Team Jumbo - Visma - photo Kei Tsuji/BettiniPhoto©2019

Ο ιός στέλνει την αγωνιστική ποδηλασία στην… εντατική!

Aκυρώσεις αγώνων, μειώσεις απολαβών και αβεβαιότητα

Τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι συνεχή και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα φτάσουν, όχι μόνο για το 2020 αλλά και για τις επόμενες χρονιές

Με τους μεγάλους αγώνες της άνοιξης να ακυρώνονται ο ένας μετά τον άλλο, όλα δείχνουν πως το 2020 θα είναι η πρώτη χρονιά στην ιστορία χωρίς ποδηλατικούς αγώνες μετά την περίοδο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, το 2018.

Οι ακυρώσεις ξεκίνησαν από το τελευταίο ετάπ του Παρίσι – Νίκαια για να συνεχιστούν με την ακύρωση όλων των κλασικών της άνοιξης και φυσικά του Γύρου Ιταλίας και τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τώρα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Γύρο Γαλλίας, του οποίου το μέλλον κρίνεται αβέβαιο, καθώς η UCI ανακοίνωσε προχθές πως όλοι οι αγώνες αναβάλλονται ως την 1η Ιουνίου.

Φυσικά, τόσο οι διοργανωτές του όσο και η γαλλική κυβέρνηση θέλουν όσο τίποτα να μην χαθεί ο φετινός Γύρος Γαλλίας αλλά φυσικά, η τελική απόφαση δεν εξαρτάται από εκείνους αλλά από την εξέλιξη της πανδημίας.

Η πρόταση που προς το παρόν έχει πέσει στο τραπέζι, από την υπουργό αθλητισμού της Γαλλίας Roxana Maracineanu είναι ο Γύρος Γαλλίας να γίνει χωρίς θεατές ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες προβλημάτων υγείας, τόσο για το κοινό όσο και για τους αθλητές.

 

Οι περσινοί νικητές του Γύρου Γαλλίας μιας διοργάνωσης που είναι τόσο κοντά κι όμως μοιάζει τόσο… μακριά!

 

Την πρόταση αρνήθηκε να σχολιάσει η ASO, όμως ο Geraint Thomas δήλωσε την Telegraph πως “Ένας Γύρος Γαλλίας χωρίς θεατές, δεν θα είναι Γύρος Γαλλίας”.

Ο διευθυνήτς του Γύρου Γαλλίας, Christian Prudhomme δήλωσε στην εφημερίδα L’ Equipe πως ο οργανισμός του θα προσαρμοστεί όπως προστάζει η μάχη κατά της πανδημίας. “Θα ήταν ψέμα αν έλεγα πως δεν εξετάζουμε όλα τα σενάρια” δήλωσε όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις ημερομηνίες έναρξης του Γύρου. “Οι αθλητές θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται από το τέλος Απριλίου προκειμένου να είναι έτοιμοι για έναν Γύρο Γαλλίας με τις συγκεκριμένες ημερομηνίες. Αλλά προς το παρόν, το πιο σημαντικό είναι όλοι μαζί ενωμένοι να αγωνιστούμε ενάντια στην πανδημία. Θα προσαρμοστούμε αναλόγως με τις συνθήκες”.

Ως τώρα, η 15η Μαΐου θεωρείται η ημερομηνία που θα γίνει η τελική ανακοίνωση της ASO σχετικά με τον φετινό Γύρο Γαλλίας.

Ο πρώην πρόεδρος της UCI Brian Cookson πρότεινε όλοι οι μεγάλοι γύροι του 2020 να έχουν διάρκεια δύο εβδομάδων και να ξεκινήσουν από το τέλος Ιουλίου ως το τέλος της σεζόν.

 

Δραστικές οι αντιδράσεις για τη σωτηρία μιας ομάδας που εξαρτάται κυρίως… από το πετρέλαιο!

 

Τι σημαίνει η ακύρωση όλων των αγώνων για την αγωνιστική ποδηλασία;

Καταρχάς πως όλες οι ομάδες – μικρές και μεγάλες – θα κινδυνέψουν οικονομικά. Τα προβλήματα έχουν ξεκινήσει ήδη με πολλές ομάδες να κάνουν αναστολή των εργασιών τους ή να προχωρούν σε μείωση των απολαβών του προσωπικού.

Παρόλο που φαινομενικά τα προβλήματα μοιάζουν να είναι μεγαλύτερα για τις μικρές ομάδες, είναι τελικά οι μεγάλες εκείνες που θα υποφέρουν. Για παράδειγμα, η Team Ineos έχει προϋπολογισμό που φτάνει τα 45 εκ. ευρώ, τον υψηλότερο από κάθε άλλη ομάδα. Και βασικός της χορηγός είναι η Ineos μια εταιρεία πετρελαιοειδών, του κλάδου δηλαδή που πλήττεται αυτή τη στιγμή από την κρίση.

Άρα, με δεδομένο πως η εταιρεία θα αναγκαστεί να κάνει περικοπές, το πιο πιθανό είναι πως οι περικοπές θα πρέπει να γίνουν στο marketing και ιδιαιτέρως για μια ομάδα που πληρώνεται για να κάνει κάτι που… δεν μπορεί να κάνει.

Το ίδιο ισχύει και για άλλες ομάδες που στηρίζονται στην αγορά πετρελαιοειδών όπως η Bahrain McLaren και η Astana.

Γι’ αυτό και ήρθε σχεδόν ως φυσικό επακόλουθο η ανακοίνωση της Astana πως μειώνει τις αμοιβές προσωπικού και αθλητών κατά 30% για τους επόμενους 3 μήνες, ενώ, μείωση 25% των αμοιβών ανακοίνωσε και η Lotto Soudal. H Bέλγικη ομάδα μάλιστα ανακοίνωσε πως αναστέλει συμβόλαια συνεργασίας των εξωτερικών συνεργατών της.

Πιο δραστικά ήταν τα μέτρα για την Bahrain McLaren η οποία ανακοίνωσε μείωση της τάξεως του 70% για τρεις μήνες, από Μάρτιο έως και Μάϊο, με στόχο να σωθεί η ομάδα. Σύμφωνα με την La Gazzetta dello Sport, η επικοινωνία προς τους αθλητές ήταν “Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η επιβίωση της ομάδας”.

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση της CCC Team η οποία σήμερα ανακοίνωσε πως αναστέλει τα συμβόλαια του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού της και μειώνει σημαντικά τις αμοιβές των αθλητών της προκειμένου να αντέξει οικονομικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. «Η απόφαση να λάβουμε τόσο δραστικά μέτρα δεν ήταν καθόλου εύκολη», δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας Jim Ochowicz. «Όμως οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας στον βασικό μας χορηγό, την CCC είναι καταστροφικές και τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια απρόβλεπτη μείωση ρευστότητας εξαιτίας της μείωσης των εσόδων μας από χορηγίες».

Όλες αυτές οι ομάδες προς το παρόν περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις στο Γύρο Γαλλίας για να δουν κατά πόσο θα καταφέρουν να συντηρηθούν.

Στο μεταξύ, οι επαγγελματικές ομάδες ποδηλασίας, μέσω του επίσημου οργάνου τους, της AIGCP (Διεθνής ένωση επαγγελματικών ομάδων ποδηλασίας) έχουν αποστείλει επιστολή προς την UCI ζητώντας από την Ομοσπονδία να λάβει μέτρα στήριξης, ανάμεσά τους και οικονομική βοήθεια.

Όμως και πάλι, με το φαινόμενο ντόμινο που ακολουθεί σε αυτές τις περιπτώσεις, όλοι οι τομείς της οικονομίας θα πληγούν και οι μεγάλοι χορηγοί της ποδηλασίας έχουν να κάνουν με τομείς όπως οι κατασκευές, ο τουρισμός, δηλαδή τομείς που πλήτονται άμεσα.

Φυσικά, προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ποδηλατικές εταιρείες – χορηγοί των ομάδων καθώς άλλες έχουν μειώσει σημαντικά την παραγωγή τους και άλλες την έχουν σταματήσει εντελώς. Σε κάθε περίπτωση οι προτεραιότητες όλης της ποδηλατικής βιομηχανίας μοιάζει να αλλάζουν…

Οι ομάδες αυτή τη στιγμή προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές σε σχέση με τους χορηγούς τους αναπτύσσοντας μια έντονη δραστηριότητα επικοινωνίας μέσα από τα social media και τα sites τους. Οι αθλητές “ανοίγονται” προς το κοινό, δίνουν συνεντεύξεις και παρουσιάζουν ένα πιο προσιτό προφίλ προκειμένου οι χορηγοί να παίρνουν επικοινωνία και οι φανς να βρίσκονται σε επαφή.

Όμως χωρίς αγώνες, αγωνιστική ποδηλασία δεν μπορεί να υπάρξει. 

Κι ας γίνεται για πρώτη φορά φέτος ο Γύρος της Φλάνδρας virtual.

 

Ο πρώτος virtual γύρος θα είναι ο Γύρος της Φλάνδρας

 

Αφορμή για αλλαγές;

Η κρίση στην αγωνιστική ποδηλασία δεν είναι κάτι νέο. Κάτι που ξεκίνησε με το φαινόμενο Armstrong πριν από πολλά χρόνια – όταν εταιρείες κολοσοί είδαν την επένδυσή τους να χάνεται εξαιτίας του ντόπινγκ. Από τότε οι μεγάλες εταιρείες είχαν ήδη αρχίσει να χάνουν το ενδιαφέρον τους για την ποδηλασία, προκαλώντας προβλήματα στις ομάδες.

Παράλληλα το κόστος υποστήριξης μιας επαγγελματικής ομάδας γινόταν όλο και υψηλότερο με αποτέλεσμα η συντήρησή της να έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Και τώρα, όποιο και είναι το αποτέλεσμα της πανδημίας και έστω και μόλις όλα επιστρέψουν στο κανονικό και βγει το εμβόλιο και αδειάσουν οι εντατικές και αποσυμφορηθεί το σύστημα υγείας, ένα είναι σίγουρο: πως θα πρέπει να μπούν προτεραιότητες στις επενδύσεις. 

Και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κατά πόσο ο πρωταθλητισμός θα είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες αυτές.

Δείτε επίσης

H Muc-Off παρουσιάζει την AirMach Electric Mini

Μία αυτόματη αεραντλία σε μίνι διαστάσεις Μικρή αλλά ισχυρή, η νέα μίνι ηλεκτρική τρόμπα της ...

ΔΕΗ IRONMAN® 70.3® Marathon

Ελληνική πρωτιά στις κατηγορίες ανδρών και γυναικών Σε χρώματα ΔΕΗ IRONMAN® 70.3® Marathon, Greece ντύθηκε ...

28ος Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας Κυριακή 20 Οκτωβρίου

Ο 28ος Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας έχει ως σημείο αναφοράς την πλατεία Συντάγματος Ο Δήμος ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest