Home | Αρχική | Μεγάλες αλλαγές για την Ευρωπαϊκή βιομηχανία ποδηλάτου στην εποχή του κορονοϊού
βιομηχανία ποδηλάτου

Μεγάλες αλλαγές για την Ευρωπαϊκή βιομηχανία ποδηλάτου στην εποχή του κορονοϊού

Τα αποτελέσματα της εξάπλωσης του κορονοϊού εμφανή στην βιομηχανία ποδηλάτου

Το ποδήλατο δεν ήταν δυνατό να μην αλώβητο από την κρίση που έχει προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία η εξάπλωση του κορονοϊού. Και η βιομηχανία ποδηλάτου προσπαθεί να αντιδράσει!

 

Πηγή: Bike Europe

Πολλά και σοβαρά είναι τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στην ποδηλατική αγορά εξαιτίας του κορονοϊού.

Προβλήματα που ξεκινούν από τα προβλήματα παραδόσεων λόγω της διακοπής εργασιών στην Κίνα, συνεχίζονται με τη διακοπή λειτουργία επιχειρήσεων σε πολλές περιοχές της Ευρώπης – κυρίως στην Ιταλία – και εντείνονται από το κλείσιμο καταστημάτων και την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε πολλές πόλεις.

Όμως η ποδηλατική βιομηχανία φαίνεται πως αναζητά διαφορετικούς και δημιουργικούς τρόπους να ανταπεξέλθει στην κρίση και, κυρίως, να διασφαλίσει τη μελλοντική βιωσιμότητα.

 

Mια ιδέα απλή αλλά και πρακτική! Μετατροπή μιας απλής μάσκας σε αναπνευστική συσκευή! Φωτό: 3Τ

Η 3Τ προχωρά στην παραγωγή ιατρικού υλικού

Με την έδρα της στην “καρδιά” του προβλήματος, στο Μπέργκαμο της Ιταλίας, η κατασκευάστρια ποδηλάτων και περιφερειακών υψηλής ποιότητας 3Τ δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Όπως έγραψε ο ίδιος ο Rene Wiertz, CEO της εταιρείας στο blog του: “Ως την περασμένη εβδομάδα μπορούσαμε να κρατήσουμε ανοιχτή την παραγωγή μας στην Ιταλία και να πραγματοποιούμε αποστολές ποδηλάτων. Όμως τώρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διακοπή εργασιών όλων των βιομηχανιών – εκτός εκείνων που παράγουν ιατρικό εξοπλισμό. Όλες οι εταιρείες είχαν 3 ημέρες διορία για να προετοιμαστούν”.

 

Από εργοστάσιο ποδηλατικών προϊόντων η 3Τ μετατρέπει την παραγωγή της για τη δημιουργία ιατρικού εξοπλισμού. Φωτό: 3Τ

 

“Πρόσφατα διαπιστώσαμε πως το εργοστάσιο carbon που έχουμε θα μπορούσε να κατασκευάσει ένα απαραίτητο εξάρτημα που μετατρέπει μια απλή μάσκα καταδύσεων σε αναπνευστική μάσκα. Η μετατροπή αυτή ήταν ανακάλυψη ενός γιατρού από την Brescia και σύντομα έφτασε και σε μας η πρόσκληση για τη δημιουργία τέτοιων εξαρτημάτων. Και ξεκινήσαμε! Οι αναπνευστικές συσκευές βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μεγάλη έλλειψη στην Ιταλία και μπορεί να σώσουν ζωές. Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να μην κλείσουμε το εργοστάσιο, να φανούμε χρήσιμοι στην ιταλική κοινωνία και να αποτελέσουμε κι εμείς ένα μικρό κομμάτι αυτής της τεράστιας προσπάθειας που γίνεται στην Ιταλία. Παράλληλα, μεταφέραμε ένα μεγάλο μέρος του στοκ μας σε μια δεύτερη αποθήκη, στη Δανία, μια χώρα που ακόμα λειτουργεί κανονικά καθώς δεν έχει επηρρεαστεί ιδιαιτέρως από τον ιό”.

 

Το Eurobike συνεχίζει κανονικά τις προετοιμασίες για τον Σεπτέμβριο. Φωτό: MBike

Ακυρώσεις και αναβολές εκθέσεων

H μεγαλύτερη έκθεση προϊόντων outdoor στην Ευρώπη, η ISPO, που πραγματοποιείται στο Μόναχο αναβλήθηκε για το 2021. Ήταν μια δύσκολη απόφαση καθώς πρόκειται για μια διεθνή έκθεση που αποτελεί βαρόμετρο για το μέλλον της συγκεκριμένης αγοράς. Η απόφαση ήταν η επόμενη ISPO να πραγματοποιηθεί 28-31 Ιανουαρίου του 2021.

 

Η μεγαλύτερη έκθεση outdoor στον κόσμο και μια από τις μεγαλύτερες, συνολικά. Φωτό: ISPO Munich

 

Την ίδια “τύχη” είχε και το Velo Berlin, μια από τις αγαπημένες μας ευρωπαϊκές εκθέσεις ποδηλάτου που πραγματοποιείται την άνοιξη στο Βερολίνο. Και φυσικά ήταν αδύνατον μέσα στον Απρίλιο να υλοποιηθεί μια τέτοια έκθεση.

Από την άλλη, το Eurobike, η μεγαλύτερη πλέον έκθεση για το ποδήλατο στην Ευρώπη, συνεχίζει κανονικά τις προετοιμασίες της για τον Σεπτέμβριο του 2020.

Όπως δήλωσαν οι διοργανωτές της “Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μιλάμε με ορίζοντα μεγαλύτερο των λίγων εβδομάδων και συχνά των λίγων ημερών… Άρα δεν έχει νόημα να κάνουμε υποθέσεις για το μέλλον. Πιστεύουμε όμως πως μόλις αυτή η δύσκολη για όλους φάση περάσει, θα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τη βιομηχανία, το εμπόριο, τα media να βρεθούν όλοι μαζί και να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες για το μέλλον της βιομηχανίας μας”.

 

Στη Μεγάλη Βρετανία τα ποδήλατα καταστήματα θεωρούνται “απαραίτητη υπηρεσία”

Ο μεγαλύτερος διανομέας ποδηλατικών της Μεγάλης Βρετανίας, η Halfords πρόκειται να ανοίξει και πάλι τα μισά περίπου από τα καταστήματά της, ύστερα από την αρχική προτροπή να κλείσει όλες τις μεγάλες αλυσίδες της. Τώρα τα ποδηλατικά καταστήματα χαρακτηρίζονται ως “απαραίτητη υπηρεσία” κάτω από τις νέες διατάξεις της Βρετανικής κυβέρνησης. Έτσι, περίπου 300 από τα 460 καταστήματα της μεγάλης αλυσίδας πρόκειται να ανοίξουν προκειμένου να προσφέρουν σέρβις και υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της εταιρείας, υπήρξε μια απότομη αύξηση των πωλήσεων καθώς έκλεισε το σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών της χώρας αλλά αναμένει μείωση των πωλήσεων στη συνέχεια, ως απόρροια των μέτρων για μείωση των μετακινήσεων της κυβέρνησης.

Oι μεγάλοι παίκτες εφαρμόζουν διακοπή ή μείωση της παραγωγής

Το ποδηλατικό τμήμα του κολοσού που ακούει στο όνομα Pon Bike Group – τους ανήκουν brands όπως Gazelle, Cervelo, Santa Cruz, Focus, Univega, Raleigh (κι αυτό μόνο στο ποδηλατικό κομμάτι γιατί σε αυτό των αυτοκινήτων αποτελούν τον επίσημο εισαγωγέα εταιρειών όπως οι Bentley, Lamborghini, Audi…) – αποφάσισε να διακόψει την παραγωγή τόσο των ποδηλάτων της Gazelle στην Ολλανδία όσο και των Focus και Univega στο εργοστάσιό της στο Cloppenburg.

Τα μέτρα αναμένεται να διατηρηθούν ως τα μέσα Απριλίου. Ως τότε, η Gazelle θα εξυπηρετεί τους πελάτες της μέσω του υπάρχοντος στοκ, που σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας, κρίνεται ικανοποιητικό για να καλύψει τη ζήτηση της αγοράς.

Η Pon Bike Group είναι ανάμεσα στους πέντε μεγαλύτερους παίκτες της παγκόσμιας βιομηχανίας ποδηλάτου.

 

βιομηχανία ποδηλάτου
H Αccell ιδιοκτήτρια μεταξύ άλλων της εξαιρετικής γερμανικής εταιρείας Haibike – μειώνει την παραγωγή.

 

Ένας άλλος μεγάλος του χώρου, η Accell αποφασίζει να μειώσει σημαντικά την παραγωγή της και να διακόψει τις συζητήσεις για οποιαδήποτε αλλαγή στην εταιρεία.

Η Ελβετική BMC βρήκε έναν δημιουργικό τρόπο να παρουσιάσει τα νέα της μοντέλα στους dealers της δημιουργώντας ένα “Digital Pre-launch of BMC 2021”. Για το λόγο αυτό συνεργάστηκαν με την NTT Global Networks προκειμένου να δημιουργήσουν το δικό τους “BMC TV”!

Η ιταλική Santini διέκοψε την παραγωγή των αθλητικών της ρούχων και αντί γι’ αυτό τώρα κατασκευάζει μάσκες!

Με έδρα στο Lallio, πολύ κοντά στο Bergamo, η Santini προετοίμασε ένα υψηλής ποιότητας προτότυπο το οποίο αυτές τις ημέρες αξιολογείται από το Πολυτεχνείο του Μιλάνο προκειμένου να διαπιστωθεί πως διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να μπει στην παραγωγή. “Το προϊόν μας είναι επαναχρησιμοποιήσιμο, πλένεται στους 90-95 βαθμούς με δυνατότητα να επαναχρησιμοποιηθεί έως 10 φορές. Είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας πολυεστερικό υλικό και έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε 10.000 τέτοιες μάσκες την ημέρα”, δήλωσε η Marketing Director της εταιρείας Paola Santini.

 

Για να κυκλοφορούν τα ποδήλατα – αντί να συνωστίζεται το κοινό στα ΜΜΜ – χρειάζονται σέρβις!
Φωτό: MBike

Tα σημεία επισκευής ποδηλάτων πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά!

Σε μια κοινή τους δήλωση, η CONEBI (Confederation of the European Bicycle Industry) και η ECF (European Cyclists Federation) ζήτησαν από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιτρέψουν στα σημεία επισκευής ποδηλάτων να παραμείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, λαμβάνοντας φυσικά όλα τα μέτρα ασφαλείας. Η CONEBI και η ECF πιστεύουν πως, στο πλαίσιο της πανδημίας, η χρήση του ποδηλάτου, τόσο του συμβατικού όσο και του ηλεκτρικού, μπορεί να αποτελέσουν την ιδανική εναλλακτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πίεση και στα χρηματιστήρια

Η κρίση στα διεθνή χρηματιστήρια ήταν επόμενο να πλήξει και την βιομηχανία ποδηλάτου. Η μετοχή του Accell Group έχασε περίπου το 54% της αξίας της από τις 24 Φεβρουαρίου καθώς κινήθηκε από τα 27.65 € στα 12.6 € στις 26 Μαρτίου. Η Dorel Industries σημείωσε μείωση 66% ενώ η Halfords 63%.

Ακόμα και η Giant έχασε περίπου 24% της αξίας των μετοχών της μέσα σε ένα μήνα. Η μόνη εταιρεία που μοιάζει να μην επηρρεάζεται είναι η Shimano που είδε μια μείωση της τάξεως του -6% μόνο.

Μεγάλα προβλήματα και για την σουηδική Thule, της οποίας η μετοχή έπεσε κατά 33%.

 

βιομηχανία ποδηλάτου
Κατάσημα σέρβις ποδηλάτων στο κεντρικό πάρκινγκ ποδηλάτων στην Ουτρέχτη. Φωτό: MBike

Νέες ιδέες για την επόμενη μέρα

Στην Ολλανδία πολλά ποδηλατικά καταστήματα έχουν υιοθετήσει το μοντέλο του “private shopping”. Οι καταναλωτές μπορούν να μπαίνουν ανά ένας στα καταστήματα και μόνο κατόπιν ραντεβού. Στη Γερμανία, τα καταστήματα αναζητούν βοήθεια από ταξί, διανομείς φαγητού ή άλλες μεθόδους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες με την παράδοση των προϊόντων.

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές είναι ραγδαίες και η επόμενη ημέρα θα βρεί τη βιομηχανία ποδηλάτου με μεγάλα προβλήματα και μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει.

Δείτε επίσης

H Muc-Off παρουσιάζει την AirMach Electric Mini

Μία αυτόματη αεραντλία σε μίνι διαστάσεις Μικρή αλλά ισχυρή, η νέα μίνι ηλεκτρική τρόμπα της ...

ΔΕΗ IRONMAN® 70.3® Marathon

Ελληνική πρωτιά στις κατηγορίες ανδρών και γυναικών Σε χρώματα ΔΕΗ IRONMAN® 70.3® Marathon, Greece ντύθηκε ...

28ος Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας Κυριακή 20 Οκτωβρίου

Ο 28ος Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας έχει ως σημείο αναφοράς την πλατεία Συντάγματος Ο Δήμος ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest