Home | MBIKE BLOGS | Jeroboam Gravel Challenge: Καλαμάτα, 8 – 10 Μαΐου 2020

Jeroboam Gravel Challenge: Καλαμάτα, 8 – 10 Μαΐου 2020

Το Gravel έρχεται στην Ελλάδα

Μια μοναδική πρόκληση 150 χιλιομέτρων στις χωμάτινες διαδρομές του μαγευτικού Ταϋγετου σε μια διεθνή διοργάνωση, στην Καλαμάτα

To Jeroboam είναι το μπουκάλι κρασιού των τεσσάρων λίτρων, παραδοσιακό της περιοχής Franciacorta, στη Λομβαρδία της Ιταλίας, απ’ όπου ξεκίνησε το πρώτο Jeroboam. 

Είναι επίσης μια περιπέτεια 300, 150 ή 75 χιλιομέτρων, σε χωματόδρομους και ανεξερεύνητα μονοπάτια, με ποδήλατα Gravel.

Είναι ένας τρόπος ζωής αλλά και ποδηλασίας, είναι ένας τρόπος να ανακαλύψεις την τοπική κουζίνα, την τοπική κουλτούρα και να απολαύσεις τη φύση.

 

Αυτές ήταν οι πρώτες πληροφορίες που μου έδωσε ο Rene Wiertz, ιδιοκτήτης της και ο άνθρωπος που έδωσε στην Ιταλική εταιρεία μια νέα ώθηση δημιουργώντας μερικά από τα πιο πετυχημένα ποδήλατα στην κατηγορία Gravel σήμερα.

 

Kalamata Gravel Challenge
Jeroboam Gravel Challenge

Μου μιλούσε για τη διοργάνωση Jeroboam Gravel Challenge, τους στόχους του να την κάνει μια παγκόσμια διοργάνωση – κάτι που κατάφερε ήδη αφού φέτος θα υλοποιηθεί σε 6 χώρες στον κόσμο – και την επιθυμία του να έρθει το Jeroboam Gravel Challenge στην Ελλάδα.

Δεν χρειάστηκε πολύ για να με πείσει. Αντιμετωπίζω ήδη το Gravel σαν την επόμενη μεγάλη τάση της ποδηλατικής αγοράς. Επίσης, μου αρέσει περισσότερο η περιπέτεια, η ανακάλυψη, ο τουρισμός, οι αποστάσεις με ποδήλατο από τους αγώνες. Μου αρέσει η χρήση του ποδηλάτου ως μέσου για να ανακαλύψεις έναν προορισμό. Και φυσικά λατρεύω το κρασί.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα για το πρώτο Jeroboam Greece. 

 

Καλό φαγητό, ευγενικοί άνθρωποι, όμορφες εικόνες. Η Καλαμάτα έχει απ’ όλα!

Η Μεσσηνία ως ποδηλατικός προορισμός

Επόμενο βήμα ήταν να βρεθεί ο τόπος. Η Πελοπόννησος αποτελεί έναν εξαιρετικό ποδηλατικό προορισμό: Βουνά, θάλασσα, όμορφες διαδρομές. Και η Καλαμάτα μια από τις αδιαμφισβήτητες ποδηλατουπόλεις της Ελλάδας. Επίσης διαθέτει εύκολη πρόσβαση, εξαιρετικό κλίμα και – όπως αποδείχτηκε – εξαιρετικά ανοιχτόμυαλη δημοτική αρχή! Με αγάπη για το ποδήλατο!

Δεν άργησε να γίνει το πρώτο ραντεβού με τον δήμαρχο της Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο και οι βάσεις είχαν μπει. Η δε παρουσία της αντιδημάρχου Τοπικής ανάπτυξης, τουρισμού και επιχειρηματικότητας κυρίας Ελένης Αλειφέρη, στάθηκε καταλυτική.

Άκουσαν με ενδιαφέρον τις ιδέες μας, έκαναν τις δικές τους προτάσεις και από την αρχή ξεκαθάρισαν πως η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη είναι μέσα στις προτεραιότητές τους!

Κι έτσι ξεκίνησαν οι προετοιμασίες, μαζί με τον μοναδικό Michael Widmer και την ομάδα του!

 

Πολλά περισσότερα από μια απλή ποδηλατική εμπειρία

Το ύφος του Jeroboam Gravel Challenge δεν είναι ένας απλός “αγώνας”. Είναι μια γιορτή του ποδηλάτου. Είναι παρουσίαση της τοπικής κουλτούρας και ανακάλυψης των τοπικών προϊόντων. Είναι μια γνωριμία με τον τόπο και τους ανθρώπους του. Επομένως, σε κάθε τέτοια διοργάνωση, γίνονται πολλά περισσότερα από έναν “αγώνα”. 

Έτσι και στη φιλόξενη Καλαμάτα, θα διοργανωθεί ένα τριήμερο φεστιβάλ ποδηλάτου όπου θα συνυπάρξουν οι ποδηλατικές εταιρείες, τα τοπικά προϊόντα και οι δράσεις για παιδιά και ενηλίκους.

Το Pasta Party θα αναλάβει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Καλαμάτας ενώ την παρουσίαση των τοπικών προϊόντων το Εμπορικό Επιμελητήριο της Καλαμάτας.

Με την υποστήριξη του δήμου και τη συμμετοχή του Σχολείου Τουρισμού θα διοργανωθεί ένα Workshop ποδηλατικού τουρισμού ενώ ταυτόχρονα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ποδήλατα ηλεκτρικά και συμβατικά.

Ειδικά για τα παιδιά θα υπάρχει χώρος ποδηλάτου και παιχνιδιού.

Όλα αυτά θα υλοποιηθούν στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας με την υποστήριξη και τη στενή συνεργασία του δήμου Καλαμάτας. Και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

 

Είναι κυρίως περιπέτεια, κέφι και πολύ ποδήλατο!

To Πρόγραμμα

Όταν λέμε ένα τριήμερο γεμάτο ποδήλατο, το εννοούμε!

Παρασκευή

  • 18:00 Έναρξη, υποδοχή, εγγραφές, τοπική κουζίνα, bike expo
  • 19:00 Tεχνικό συνέδριο στα ελληνικά και τα αγγλικά για τους συμμετέχοντες
  • 20:00 Pasta party και μουσική

Σάββατο

  • 08:00 Έναρξη, υποδοχή, εγγραφές και πρωινό για τους αναβάτες
  • 08:50 Σύντομη ενημέρωση στα Ελληνικά και τα Αγγλικά για τους αναβάτες
  • 09:00 Προεκκίνηση των δύο διαδρομών, 150 και 75 χιλιομέτρων
  • 09:30 – 21:30 Bike Festival στην Expo Area

Αφίξεις αθλητών όλη την ημέρα

Κυριακή

  • 09:00 Πρωινός καφές για όλους τους συμμετέχοντες
  • 10:30 Εκκίνηση της διαδρομής των 37.5 χιλιομέτρων
  • 14:30 Ολοκλήρωση της εκδήλωσης με βραβεύσεις των τριών πρώτων συμμετεχόντων γενικής των 150 και 75 χιλιομέτρων

Το “αγωνιστικό” μέρος

Όπως είπαμε ήδη το Jeroboam Gravel Challenge δεν είναι “αγώνας”. Δεν έχει χρονόμετρο και δεν έχει ανταγωνισμό. Είναι όμως μια πρόκληση 150 χιλιομέτρων με περίπου 5.000 μέτρα υψομετρικά. 

Για τους… λιγότερο τολμηρούς υπάρχει και η διαδρομή των 75 χιλιομέτρων ενώ την Κυριακή, 10 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ένα fun ride 37,5 χιλιομέτρων με επίσκεψη σε παραδοσιακό ελαιοτριβείο.

Την Κυριακή το πρωί επίσης, θα γίνει κι ένας γύρος στους ποδηλατοδρόμους της πόλης, που, όπως διαπιστώσαμε ξεπερνούν τα 10 χιλιόμετρα!

 

Kalamata gravel challenge
Μπορείς να κινηθείς με την ίδια άνεση στο χώμα, στην άσφαλτο ή ανάμεσα στις ελιές!

Γιατί Gravel;

Tι ακριβώς σημαίνει «Gravel»; Κυριολεκτικά ο όρος αναφέρεται στον χωματόδρομο, αλλά, πλέον, με τη λέξη αυτή αναφερόμαστε σε ένα είδος ποδηλάτου που είναι ικανό για πολλά περισσότερα από απλή οδήγηση στο χώμα. Τώρα «gravel» είναι πάνω απ’ όλα ένας τρόπος ποδηλασίας: είναι η ανακάλυψη νέων διαδρομών, χωρών και ανθρώπων, είναι περισσότερο η χαρά της διαδρομής παρά ο χρόνος τερματισμού. Γι’ αυτό το Jeroboam – με τις τέσσερις διαφορετικές αποστάσεις του (για την πρώτη φορά στην Ελλάδα θα κρατήσουμε μόνο τις τρεις) – συνοψίζει όλες τις εκφάνσεις του κόσμου του gravel: από τον πιο περιπετειώδη στον πιο «αγωνιστικό» παρόλο που δεν πρόκειται για αγώνα. Γι’ αυτό και σύντομα θα σας δώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το πώς ακριβώς πρέπει να προετοιμάσετε το ποδήλατό σας για να ανταποκριθείτε στις ιδιαιτερότητες της κάθε διαδρομής.

 

Mε ένα Gravel κατεβαίνεις και στην παραλία…

Τι ποδήλατο να φέρω;

Το Jeroboam Gravel Challenge όπως υποδηλώνει και η ονομασία του, είναι μια διοργάνωση Gravel. Μια πρόκληση στημένη για τα μαγικά αυτά ποδήλατα που συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα της κούρσας με τα ελαστικά ΜΤΒ και την πιο άνετη γεωμετρία. Ποδήλατα με τα οποία απολαμβάνεις να καλύπτεις αποστάσεις και να ανακαλύπτεις βατούς χωματόδρομους.

Μπορεί κανείς να συμμετάσχει φυσικά και με το ΜΤΒ του – το είδος του ποδηλάτου δεν αποτελεί περιορισμό – αλλά και να “δανειστεί” Gravel από αυτά που θα βρίσκονται εκεί γι αυτό το σκοπό.

 

Kalamata Gravel Challenge
Στον Ταΰγετο με θέα τη θάλασσα

Για ποιόν είναι το Jeroboam Gravel Challenge;

Τις τους λάτρεις του ποδηλάτου. Για τους φίλους της περιπέτειες. Για όλους όσους έχει σημασία το ταξίδι κι όχι ο χρόνος τερματισμού. Για όσους αγαπούν το κρασί και το καλό φαγητό. Για όσους αγαπούν τις εξερευνήσεις και θέλουν να στηρίζονται μόνο στις δικές τους δυνάμεις για να ανακαλύψουν έναν τόπο.

Για όλους αυτούς, θα βάλουμε τα δυνατά μας να δημιουργήσουμε μια διοργάνωση – για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα – για το Gravel και τα χαρακτηριστικά του.

Και γι’ αυτό σας προσκαλούμε να γίνετε μέρος αυτής της συναρπαστικής περιπέτειας!

Δείτε περισσότερα και δηλώστε συμμετοχή εδώ!

 

Jeroboam Kalamata Gravel Challenge

Δείτε επίσης

H Muc-Off παρουσιάζει την AirMach Electric Mini

Μία αυτόματη αεραντλία σε μίνι διαστάσεις Μικρή αλλά ισχυρή, η νέα μίνι ηλεκτρική τρόμπα της ...

ΔΕΗ IRONMAN® 70.3® Marathon

Ελληνική πρωτιά στις κατηγορίες ανδρών και γυναικών Σε χρώματα ΔΕΗ IRONMAN® 70.3® Marathon, Greece ντύθηκε ...

28ος Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας Κυριακή 20 Οκτωβρίου

Ο 28ος Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας έχει ως σημείο αναφοράς την πλατεία Συντάγματος Ο Δήμος ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest