Home | Αρχική | Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: Βραβεία 2018
Οι πρέσβεις των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt (δεξιά) και Κάτω Χωρών, Caspar Veldkamp φτάνουν στο ΚΠΙΣΝ φανερά ευδιάθετοι ύστερα από μια βόλτα 6 χιλιομέτρων στον ποδηλατόδρομο της Αθήνας.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: Βραβεία 2018

Πρώτο Βραβειο Mobility Acitons για το ΚΠΙΣΝ

Με το πρώτο βραβείο στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, για τις δράσεις του στην κατηγορία Mobility Actions 2018, τιμήθηκε το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μια βράβευση που επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά το ρόλο του ΚΠΙΣΝ στην ανάπτυξη της Βιώσιμης Κινητικότητας στην Αθήνα

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας υλοποιείται κάθε χρόνο από τις 16 ως τις 22 Σεπτεμβρίου και αποτελεί τον σημαντικότερο θεσμό, σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, για την προαγωγή βιώσιμων πρακτικών κινητικότητας και την προώθηση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.
Πρόκειται για έναν θεσμό που ξεκίνησε το 2002, με όλο και περισσότερες πόλεις και οργανισμούς να συμμετέχουν σε αυτόν, μέσω του Εθνικού Συντονιστή της κάθε χώρας.

Για την Ελλάδα το ρόλο του Εθνικού Συντονιστή έχει το ΥΠΕΝ μέσω του προσώπου της Καλλιόπης Παπαδάκη, που έχει αναλάβει αυτή τη θέση με μεγάλο ζήλο και θερμό ενδιαφέρον.

Το 2018 ήταν η πιο επιτυχημένη διοργάνωση της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ έως σήμερα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.800 κωμοπόλεων και πόλεων απ’ όλη την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στην Ελλάδα
Το 2018, συμμετείχαν στην εκστρατεία συνολικά 62 ελληνικές πόλεις, με δράσεις υψηλού επιπέδου που έκαναν πολλές από τις πόλεις αυτές να διακριθούν σε διεθνές επίπεδο.

Το 1ο Βραβείο στην κατηγορία των Μικρών Πόλεων δόθηκε στην πόλη της Καρδίτσας η οποία κατά την ευρωπαϊκή βράβευση της Εβδομάδας Κινητικότητας 2018 βρέθηκε στην κορυφή  της  τελικής  τριάδας  των  φιναλίστ, της ίδιας κατηγορίας, και βραβεύτηκε σε  μια εκστρατεία που συμμετείχαν περίπου 2.800 ευρωπαϊκές πόλεις!
Το 1ο Βραβείο στην κατηγορία
  Μεγάλων   Πόλεων   δόθηκε   στο   Δήμο   Ηρακλείου  Κρήτης  ενώ  το  Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος βραβεύτηκε στην κατηγορία Mobility Actions. 

Βραβείο Συμμετοχής έλαβαν ακόμη 10 Δήμοι: η Ηγουμενίτσα (η πόλη που το 2017 αναδείχθηκε ως νικήτρια του ευρωπαϊκού βραβείου βιώσιμης κινητικότητας για πόλεις με πληθυσμό μικρότερο των 50.000 κατοίκων και θα αποτελέσει το Εθνικό Επίκεντρο της ελληνικής εκστρατείας ΕΕΚ 2019), η  Σάμος,  οι  Δελφοί,  τα Γρεβενά, η Ξάνθη, τα Τρίκαλα, η Κοζάνη, το Ρέθυμνο, ο Βόλος και η Νίκαια-Ρέντης, ενώ οι Δήμοι Αγίου Δημητρίου, Αλίμου και Καλαμαριάς έλαβαν τιμητική διάκριση συμμετοχής. 

 

Οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι των 62 ελληνικών πόλεων με την ηγεσία του ΥΠΕΝ και την Εθνική Συντονίστρια κα Καλλιόπη Παπαδάκη, στην Παλαιά Βουλή

 

Η τελετή βράβευσης 
Οι καινοτόμες δράσεις των ελληνικών πόλεων, που πρωτοπορούν και εμπνέουν στην ανάδειξη της βιώσιμης κινητικότητας, βραβεύτηκαν την Παρασκευή 5 Απριλίου στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η έναρξη της Τελετής πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργο Δημαρά, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης κ. Θεόδωρος Γκοτσόπουλος και ο τέως Υπουργός και υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιάννης Τσιρώνης.
Η κ. Καλλιόπη Παπαδάκη Εθνική Συντονίστρια Βιώσιμης Κινητικότητας, κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή στο θεσμό, τόνισε ότι έχει καταφέρει, σε λίγα μόνο χρόνια, να γίνει θεσμός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότερα από 200 άτομα  εκπροσωπώντας την πολιτική ηγεσία, την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, εκπαιδευτικούς φορείς, καθώς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών. 

 

Ο Διευθυντής Marketing και επικοινωνίας του ΚΠΙΣΝ, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης και η Διευθύντρια Προγραμματισμού, κα Γαβριέλλα Τριανταφύλλη παραλαμβάνουν το 1ο Βραβείο στην κατηγορία Mobility Actions για το ΚΠΙΣΝ

 

Ο ρόλος του ΚΠΙΣΝ
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του διαθέτει μεγάλο αριθμό υπαίθριων και στεγασμένων θέσεων στάθμευσης ποδηλάτου, περιμετρικό ποδηλατόδρομο αλλά και σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων.

Παράλληλα, το ΚΠΙΣΝ δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τη Βιώσιμη Κινητικότητα διοργανώνοντας σειρά δράσεων για το ποδήλατο, σε σταθερή, μηνιαία βάση, με μαθήματα ποδηλάτου για παιδιά και ενηλίκους, παιχνίδια αλλά και το ειδικό πρόγραμμα «Έλεγχος ποδηλάτου», μέσω του οποίου παρέχει δωρεάν ρυθμίσεις και συμβουλές που αφορούν στην καλή λειτουργία και την ασφάλεια των ποδηλάτων.

Ήταν λοιπόν φυσικό για το ΚΠΙΣΝ να είναι ένας από τους οργανισμούς που συμμετείχαν δυναμικά και φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με μια σειρά τεσσάρων ενεργειών, με τις οποίες και κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Mobility Actions»:

1. Οι πρεσβείες μας ξεναγούν στις χώρες τους με ένα ποδήλατο:
Στρογγυλό τραπέζι με ομιλίες και παρουσιάσεις από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και των Κάτω Χωρών. Οι δύο πρέσβεις έφτασαν στο ΚΠΙΣΝ φυσικά με ποδήλατο, χρησιμοποιώντας τον ποδηλατόδρομο της Αθήνας και στη συνέχεια παρουσίασαν τη σχέση των χωρών τους με το ποδήλατο και την πολιτική τους για την ανάπτυξή του.

Ήταν μια ιδιαίτερη βραδιά, με μεγάλη ανταπόκριση και δυο κεφάτους πρέσβεις να μιλούν – όχι για πολιτική – αλλά για ποδήλατο!

 

 

2. Το Ποδήλατο του μέλλοντος
Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον του ποδηλάτου καθώς αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για μετακίνηση, αναψυχή αλλά και άθληση. Στο πλαίσιο της δράσης, οι επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν, σε πραγματικές συνθήκες, περισσότερα από 30 διαφορετικά ποδήλατα και να διαπιστώσουν τα χαρακτηριστικά, τα πλεονεκτήματα και τις διαφορές της συγκεκριμένης κατηγορίας ποδηλάτων.

Ο Ευρωβουλευτής Michael Cramer

 

3. Το στοίχημα του ποδηλατικού τουρισμού
Επίτιμος προσκεκλημένος της βραδιάς ήταν ο γερμανός Ευρωβουλευτής Michael Cramer, από τους εμπνευστές της γραμμής 13 του Eurovelo και υπέρμαχος της χρήσης του ποδηλάτου στην ΕΕ. Παράλληλα, ο Ευγένιος Βασιλικός, Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής, μίλησε για τη σημασία του ποδηλατικού τουρισμού για τον ελληνικό τουρισμό.

 

Workshop εκμάθησης βασικής συντήρησης ποδηλάτου στο ΚΠΙΣΝ

 

4. Γίνε μάστορας στο ποδήλατο
Ένα workshop για όλους, στο πλαίσιο του οποίου, ειδικοί εκπαιδευτές ενημέρωναν τους επισκέπτες για το πώς μπορούν, με απλό τρόπο να κάνουν μικρορυθμίσεις και ελέγχους στα ποδήλατά τους.

Η επισκευή ποδηλάτου γίνεται «παιχνίδι» για όλους, με τα μαθήματα του ΚΠΙΣΝ

 

Οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υλοποιήθηκαν με τη συνεργασία του MBike και του οργανισμού «Πόλεις για Ποδήλατο», που αποτελεί και τον Εθνικό Συντονιστή για το Eurovelo στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας του 2019
Για το 2019, όλα δείχνουν πως οι ελληνικές συμμετοχές θα είναι ακόμη περισσότερες καθώς ο θεσμός έχει πλέον κερδίσει – και χάρη στην Εθνική Συντονίστρια κυρία Καλλιόπη Παπαδάκη – την αγάπη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και οργανισμών, όπως το ΚΠΙΣΝ.

Το θέμα της εκστρατείας, όλη την Ευρώπη, θα είναι το «Safe Walking and Cycling» και αναμένουμε με ενδιαφέρον τις δράσεις που θα προτείνουν οι πόλεις για τη χρονιά που διανύουμε.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, στο site του ΥΠΕΝ.

Δείτε επίσης

H Muc-Off παρουσιάζει την AirMach Electric Mini

Μία αυτόματη αεραντλία σε μίνι διαστάσεις Μικρή αλλά ισχυρή, η νέα μίνι ηλεκτρική τρόμπα της ...

ΔΕΗ IRONMAN® 70.3® Marathon

Ελληνική πρωτιά στις κατηγορίες ανδρών και γυναικών Σε χρώματα ΔΕΗ IRONMAN® 70.3® Marathon, Greece ντύθηκε ...

28ος Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας Κυριακή 20 Οκτωβρίου

Ο 28ος Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας έχει ως σημείο αναφοράς την πλατεία Συντάγματος Ο Δήμος ...

mbike.gr

Pin It on Pinterest